„Przedłużamy obniżoną stawkę VAT na produkty żywnościowe. W walce z inflacją i kryzysem wywołanym przez Rosję, najważniejsze jest dla nas ochronić portfele Polaków” – informuje dziś premier Mateusz Morawiecki.
Zerowy VAT na żywność przedłużony
Podczas wspólnej konferencji prasowej premiera Mateusza Morawieckiego i minister finansów Magdaleny Rzeczkowskiej szef rządu przekonywał, że wprowadzone działania osłonowe w ramach tarczy antyinflacyjnej pozwoliły obniżyć inflację o 3-4 punty procentowe.
– W zeszłym roku zaciągnęliśmy hamulec tym rozpędzonym cenom. Widziałem wiele z analiz, z których wynikało, że obniżyliśmy w ten sposób maksymalny szczyt inflacji o 3 do 4 punktów procentowych, czyli jeśli ona dzisiaj jest między 17-18%, byłaby 21-22% – ocenił szef rządu.
Jego zdaniem, dzięki obniżeniu stawki VAT na żywność z 5% do 0% w kieszeniach Polaków pozostało ponad 7,6 miliarda złotych, a polityka społeczna musi zostać podtrzymana.
– Trwający kryzys światowy, który jest wielkim wyzwaniem, musi być zwalczony metodami prospołecznymi. W to wierzymy. To jest nasze credo, polityka społeczna musi być utrzymana, działania osłonowe muszą osłonić tych, których mniej stać na walkę z inflacją – powiedział premier Mateusz Morawiecki.
Dlatego też rządzący zdecydowali się na przedłużenie zerowego VAT na żywność do końca pierwszej połowy 2023 roku.
„Dziś, nadal jesteśmy poddani zewnętrznej presji kryzysu energetycznego, dlatego zdecydowaliśmy się przedłużyć zerowy VAT na żywność do pierwszego półrocza 2023 r. Rozporządzenie w tej sprawie ukaże się do końca bieżącego tygodnia.
Stawką 0% – w ramach Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej – zostały objęte podstawowe produkty spożywcze, takie jak: mięso, ryby, nabiał, olej, mąka, mleko, warzywa i owoce oraz produkty dla niemowląt.
Zdaniem premiera trzymanie zerowej stawki VAT na żywność w 2023 roku będzie miało również realny wpływ na średnioroczny wskaźnik inflacji.